בני זוג שיגיעו לכדי הליך גירושים עשויים לחוות תהליך קשה ביותר. פירוק התא המשפחתי המספק מענה לשלל צרכיו של כל חבר בתא זה עשוי להוביל לגלי הדף רבי עוצמה ונזק. אלה עשויים לתת אותותיהם במישורים רבים בחייהם של בני המשפחה. אולם, החמור מכל, הוא הנזק אותו עשויים לחולל שני בני הזוג, כל אחד מצידו-הוא, לנפשם של הילדים, אשר פעמים רבות מוצאים את עצמם באמצעו של שדה קרב רגשי. פעמים רבות הידוע והמוכר להם עד כה, מתמוטט מול עיניהם, הקרקע הבטוחה נשמטת מתחת לרגליהם, והם מוצאים את עצמם קרועים בין שני הוריהם. אין זה מפתיע, כי הצלקות הנחקקות בנפשם אינן מגלידות, ממשיכות ללוות אותם עוד שנים רבות לאחר מכן, ואף משפיעות על חייהם באופן ישיר.
המצב מסלים, הקרע מעמיק…
המצב אף חמור יותר, כאשר העניינים מתדרדרים עד לכדי התדיינות בבתי משפט (בית דין רבני או בית דין לענייני משפחה). שם, עלול לנסות כל אחד מההורים למשוך את הילד לצדו, על מנת לזכות בחפצו, בין אם המדובר בתשלום דמי מזונות גבוהים יותר (מצד האם) או בקביעת זכויות זמני שהות נוחים יותר (מצד האב). כמובן, שהפניה אל מערכות המשפט הינה לגיטימית, אולם, לעיתים קרובות, היא מעמיקה את השבר, אשר קיים ממילא, בין שני הצדדים. העמקת השבר ויצירת קרע עמוק, תהליכים שמתרחשים פעמים רבות במסגרת ההתדיינות המשפטית, מקשים עד מאוד על יצירת מערכת יחסים מנומסת שתשרת את הילדים.
פונים לגישור!
כאן, נכנס הגישור לתמונה, ואין כוונתי ל"חוק גישור חובה", אלא לגישור מרצון, אשר מבוצע על ידי מי שהוסמך לכך בידי המוסד הארצי לגישור – לשכת עורכי הדין בישראל. ו… למרות שהגדרות הרף לקבלת תואר מגשר מוסמך גמישות במקצת, כאשר מדובר בדיני משפחה, חשוב מאד לוודא כי המגשר אותו אתם בוחרים יהיה דווקא עו"ד במקצועו, ומיד תבינו מדוע. אבל ראשית, נדגיש מהם יתרונותיו של גישור על פני ההליך המשפטי בבית הדין הרבני ובבית המשפט למשפחה ועל פני גישור במסגרת "חוק גישור חובה".
יתרונות הגישור שלא במסגרת "חוק גישור חובה"
- גישור כזה יכול לחסוך את עוגמת הנפש שבהתדיינות חוזרת ונשנית בבתי המשפט
- גישור כזה מאפשר לכם לבחור את המגשר או המגשרים שלכם, להבדיל מגישור החובה, בו אתם מקבלים את זהות המטפלים בכם כתכתיב.
- הליך זה מאפשר לכם לשלוט על התוצאה הסופית – בניגוד להליך משפטי, בו אינכם בוחרים את השופט, אבל פסיקתו עלולה להרע עוד יותר את המצב הגרוע ממילא.
- הוא מציע דרך זולה יותר מהליך משפטי להגיע לעמק השווה ולמצוא פתרון שיתקבל על דעת שני הצדדים.
- בניגוד להליך המשפטי, בו לפסק הדין לא בהכרח ישנו קשר לרצונותיכם, הגישור מבוסס על מטרת הגעה לתוצאות שיתקבלו על דעת שני הצדדים.
מדוע חשוב לבחור מגשר שהוא עו"ד במקצועו ושולט בתחום דיני המשפחה?
- מאחורי מגשר שהוא עו"ד ישנה השכלה משפטית, המעניקה לו כלים להתמודד עם האתגר הניצב בפניו: פירוק המרקם המשפחתי על המערכת הכלכלית שטמונה בו וכן יצירת תשתית לקשרים והסדרי ראייה תוך שמירה על זכויות כל הצדדים כולל הילדים. מלבד זאת, יש לקחת בחשבון שבני הזוג הנפרדים עשויים בעתיד ליצור מערכות יחסים בעתיד ואלה עשויים ליצור קונפליקטים מסוגים שונים, בחלוקת המשאבים החומריים והרגשיים, בהתנהלות בני הזוג המתגרשים והקשר עם ילדיהם אלה רק חלק ממכלול ההיבטים של תהליך הגירושים. לכן חושב שהמגשר יהיה מיומן ביצירת מצע הסכמי –משפטי המתייחס למורכבות זו.
- מגשר שהוא עו"ד מנוסה בתחום דיני המשפחה וטיפל במאות ואלפי תיקי גירושין, מבין את החשיבות והאחריות בהתעדכנות שלו בהליכי החקיקה והפסיקה המתחדשים חדשות לבקרים בתחום. בשנים האחרונות נושא הגירושים עומד במרכזם של מספר תהליכי חקיקה ובחינה של התאמת המצב המשפטי למצב בפועל. מטבע הדברים בקיאות בהליכים מורכבים אלה דורשת התמצאות והתעדכנות תדירה בנעשה בתחום. מגשר שהוא עו"ד העוסק בדיני משפחה מבין את ההשלכות והדקויות של כל משפט ומילה בניסוח הסכם הגירושין, ויכול למנוע מחלוקות ו'מלחמות' עתידיות.
בשורה התחתונה, אנחנו שבים לשורה בה פתחנו את המאמר – גירושים הינם תהליך מורכב וקשה שעשוי ליצור סערות רבות עוצמה. אליהן ילדיכם עשויים להיקלע שלא מרצונם ובוודאי שלא מטובתם. לכן, עליכם, על שניכם, ביחד וגם כל אחד לחוד, לעשות הכל, על מנת למנוע מצבים אל הגישור מאפשר לכם למצות את כל האופציות העומדות בפניכם, למנוע משברים קשים בעתיד ולהתוות את הגירושים בדרך שתהיה המיטבית עבור כל בני המשפחה המתפרקת.